Dalam kita berjuang, lagi-lagi bila berjuang dengan penuh keikhlasan dan kefahaman Islam yang kita kecapi, tidak dapat tidak, akan tiba satu masa seolah-olah manusia tidak bisa menerima kita. Bahkan dicaci diperli dituduh dan dipersenda. Seakan-akan kita sedang membuat satu kesilapan besar di dunia ini.

Benar, saya juga kadang-kadang merasai sedemikian. Saat inilah teruji kefahaman kita selama ini. Ketika inilah teruji kesabaran dan ketahanan kita di atas perjuangan ini.

Usah risau, cukuplah kata-kata Syeikh Al-Maududi ini menjadi motivasi :

“Namun, ketahanan & kesabaran mereka menggelorakan lagi pertarungan haq dan batil dalam diri individu masyarakat yang melihat dan memerhatikan ketahanan mereka.

Apabila pertarungan itu tiba ke kemuncaknya, rasa simpati di jiwa beberapa orang individu makin hari makin bergelora. Mereka pun mengambil keputusan dengan begitu berani untuk bersama-sama menggabungkan diri mereka di dalam jamaah dakwahIslam yang bertahan itu. Begitulah bilangan kumpulan dakwah itu terus bertambah.

Manakala mereka yang bertabiat teruk, sakit hati, pengikut hawa nafsu dan syahwat, lama kelamaan suara mereka akan hilang, pengaruh dan kekuasaan mereka akan merosot sedikit demi sedikit di hadapan arus harakah Islam yang mengalir deras dan perjalanan yang menderu ini”

(Dipetik dari Buku Manhaj Al-Inqilab Al-Islamiy, oleh Syeikh Abu Aalaa Maududi)

Benarlah Firman Allah wbt dalam Surah Ar-Ra’d :

…demikianlah Allah membuat perumpamaan (bagi) yang benar dan yang bathil. Adapun buih itu, akan hilang sebagai sesuatu yang tak ada harganya; adapun yang memberi manfaat kepada manusia, maka ia tetap di bumi. Demikianlah Allah membuat perumpamaan-perumpamaan.

اللهم إني بلّغتُ. اللهم فاشهد.

Leave a Reply

AHMAD KHAIRUDDIN

Perkongsian Siayasah & Muamalat Islam

Emel : ahmadbinkhairuddin@gmail.com